WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.09.05.

ÚJPESTEN TÁMOGATÁSSAL ÚJULHAT MEG HÉTEZER LAKÁS

Közel hétezer lakás, az újpesti lakások majdnem 18%-ának felújítását támogatja az Újpesti Önkormányzat a társasház-támogatási pályázat legújabb döntésének eredményeképpen. A pályázat tapasztalatairól Ozsváth Kálmán Gyulát, a Városfejlesztési Bizottság elnökét kérdeztük.

undefined

- Mit kell tudni a pályázatról, és milyen volt a pályázók összetétele?

- A pályázatról számos félrevezető vagy hamis információ került ki ellenőrizetlen forrásból főleg az internetre, ezek inkább politika szándékkal születtek, a társasházkezelőket persze nem tévesztették meg, de az olvasók kedvéért hadd mondjam el a lényeget. Az első és legfontosabb, hogy ez egy társasházaknak szóló vissza nem térítendő törlesztési támogatás. Mivel a nagyszabású felújítások általában külső finanszírozói segítséggel valósulnak meg, ezért ez a támogatási forma ezeknek a külső forrásoknak, hiteleknek, visszatérítendő támogatásoknak a törlesztéséhez nyújt lakásonként akár 1500 Ft havi támogatást maximum öt éven keresztül. Ez nem kamattámogatás, tehát akár egy 0%-os hitel törlesztéséhez is felhasználható az elnyert összeg. A pályázok összetétele igen vegyes képet mutatott. Újpest minden részéből érkeztek pályázatok, és a társasházak méretei között is nagy volt a szóródás, voltak több száz lakásos házak is, míg a legkisebb társasház 9 lakásos volt. A pályázó lakások legjelentősebb része panellakás volt, ami jól mutatja, hogy a panellakások változatlan népszerűségnek örvendenek, és a felújítások, korszerűsítés eredményeképpen vonzó lakhatási lehetőséget jelentenek Újpesten. A bizottság a döntésében közel 7000 lakás támogatásáról döntött, ami figyelembe véve az újpesti lakásállomány méretét, azt jelenti, hogy csak ezzel a pályázati körrel az újpesti lakások majdnem 18%-a kap támogatást.

- Meglepte az önkormányzatot a pályázók száma?

- Nemcsak felkészültünk, hanem vártuk is a nagyszámú pályázatot. Mivel kapcsolatban állunk a legtöbb társasházkezelővel, így ismerjük a gondjaikat, lehetőségeiket és szándékaikat. Ez az együttműködés is eredményezte, hogy a kiírás megfelelően vonzó legyen a felújítást tervező társasházaknak, és így az erre szánt források a legjobb helyre kerüljenek. Érdekes adalék, hogy az idei Újpesti Párbeszédben is jelentős többséggel, 61%-ban gondolták úgy a válaszadók, hogy az inkább már meglévő, magántulajdonú lakások felújítását kell támogatnia az önkormányzatnak.

- Lesz-e folytatása a pályázatnak?

- A támogatási döntés megszületett, most a társasházak képviselőin a sor, hogy megkössék a támogatói szerződést, és akár indulhat is a felújítás. Akik korábban még nem pályáztak, azok sem maradnak ki a lehetőségből. Az előző pályázati kör leadási határideje után az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiírásában megjelent „Otthon Melege Program - Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátorcsere alprogram” keretében jelentős, 50%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás mellett lehet akár a lakásban található fűtési rendszert, radiátorokat, szabályozó szelepeket, költségmegosztókat korszerűsíteni. Ez egy nagyszerű lehetőség a távfűtés korszerűsítésére és az energiafelhasználás csökkentésére. Újpest Önkormányzata az ezeken a pályázatokon indulni szándékozókat, további pályázati segítséggel kívánja támogatni. Hamarosan kiírásra kerül tehát az az önkormányzati pályázat, amelynek segítségével az 50%-os önrész egy részét is támogatásból lehet finanszírozni. Ez újabb lökést adhat a panelek megújításának és felértékelődésének. Minden társasházat arra bíztatok, hogy figyelje a pályázati lehetőségeket, hiszen jelentős támogatásokat lehet így elnyerni.

(ujpest.hu